RSS

Cara Berlauk

Bahan-bahan inti:

Sedikit Udang segar didadu
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih didadu
Sedikit halia (tumbuk/hiris halus)
2 sudu makan rempah kari ikan
1 biji kentang didadu
Cili merah dibuang biji dan dihiris
daun bawang untuk hiasan
garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan inti:

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga kuning. Masukkan rempah kari dengan sedikit air. Tumis hingga naik bau dan masukkan kentang, udang dan cili hidup. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk batter:
Tepung gandum
1 biji telur
Air
Sedikit kunyit serbuk.
Sedikit garam

Cara penyediaan:
Masukkan air, tepung, serbuk kunyit, telur dan sedikit garam ke dalam pengisar.
Putar hingga sebati dan tambahkan tepung jika perlu sehingga pusaran sebesar syiling 10 sen.
Panaskan acuan,
Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenser dengan sedikit minyak.
Letakkan inti. Dan hiaslah dengan daun bawang.
Tunggu sehingga masak.
Kemudian angkat menggunakan pencucuk…..dan sedia untuk dihidangkan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment