RSS

biskut badam rangup

Bahan-Bahannya:-




* 150 g mentega

...* 125 g gula aising

* 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)

* 1/2 camca teh esen vanilla

* 100 g tepung gandum*

* 100 g tepung kastard*

* 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)

* 50 g serbuk badam

* 50 g tepung gandum (extra)..saya mmg guna hampir separuh ni...





Untuk Hiasan:-

1 kuning telur

Badam cincang secukupnya



Cara membuatnya:-



* Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan

esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.



* Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah

diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke

dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan

kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra),

hingga adunan tidak melekit.



* Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan

kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan

tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar

dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12

minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap

udara...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment