RSS

Bergedil

Bahan-bahan:

300 gram kentang

100 gram daging kisar

¼ sudu teh lada sulah

½ sudu teh serbuk buah pala

¼ sudu teh jintan putih

¼ sudu teh jintan manis

Setangkai daun sup - hiris

Garam secukup rasa

Minyak masak untuk goreng terendam

Bahan salut:

2 biji telur - pukul



Cara Penyediaan:
Rebus kentang hingga empuk. Setelah sejuk, kupas kulitnya dan lenyek hingga halus.

Campurkan kentang yang telah ilenyek dengan daging kisar, lada sulah, serbuk buah pala, jintan putih, jintan manis, daun sup dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga rata.
Panaskan minyak dalam kuali.
Bulat-bulat dan leperkan adunan kentang tadi, celup dalam telur dan goreng hingga masak.

Sedia untuk dihidangkan. Sesuai dimakan dengan soto, mihun sup atau bersama hidangan nasi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment