RSS

kuah lontong/lodeh

Bahan-Bahan:
20 gm suhun

100 gm fucuk tauhu

3 keping tauhu - dipotong dadu

200 gm tempe - dihiris nipis

80 gm udang kering

1 liter santan

2 batang serai - dititik

1 helai daun kunyit - disimpul

50 gm lobak merah - dihiris jejari

50 gm sengkuang - dihiris jejari

50 gm kacang panjang - dihiris jejari

50 gm kobis / bunga kobis - dipotong kasar

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak untuk menggoreng dan menumis



Bahan untuk dikisar:

150 gm bawang merah

50 gm bawang putih

80 gm kunyit hidup

50 gm cili kering - direndam dahulu hingga lembut





Cara penyediaan:
Goreng suhun, fucuk tauhu, tauhu dan tempe hingga garing secara berasingan. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga naik bau. Masukkan udang kering dan kacau seketika. Masukkan santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan yang telah digoreng dan akhir sekali garam dan gula secukup rasa.

Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi, telur rebus dan kuah kacang atau rendang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment