RSS

masakan cina -tauhu jepun berkuah

Bahan-bahan:




2 bungkus tauhu jepun (dikenali juga sebagai tahu telur/lembut)

2 ulas bawang putih

1 inci halia – dimayang

Sedikit sos tiram

Sedikit kicap pekat

Gula dan garam secukup rasa

1 biji telur

Sedikit air

Sedikit tepung gandum dibancuh dengan sedikit air – untuk celup tauhu

Sedikit tepung jagung – untuk pekatkan kuah





Cara Penyediaan:



Potong tauhu setebal 2cm. celup ke dalam bancuhan tepung gandum dan goreng sehingga kekuningan. Ketepikan.



Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Masukkan air,sos tiram, kicap, gula dan garam secukup rasa.



Masukkan telur dan kacau seketika. Masukkan tauhu goreng dan gaul sehingga rata.



Akhir sekali masukkan tepung jagung dan gaul sehingga mereneh.



Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment