Bahan-bahan ( 400g daging )
* 400g daging
* 3 ulas bawang putih | kisar
* 2 ulas bawang merah | kisar
* 1 inci halia | kisar
* 1 ulas bawang besar | potong dadu
* 3 keping lada kering | kisar
* 1 batang serai
* 1 sudu besar sos tiram
* 2 sudu besar sos cili
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar kicap manis
* gula & garam
Cara-cara
1. Daging dipotong nipis. Rebus hingga empuk dlm air + halia + bawang putih. Air rebusan disimpan.
2. Tumis bwg putih, bwg merah & halia hingga naik bau & sedikit kekuningan.
3. Masukkan lada kering kisar. Tumis hingga naik minyak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis, gula & garam. Perasakan. Masak hingga naik minyak.
5. Masukkan daging & air rebusannya.
6. Masukkan bawang besar & batang serai. Jika mahu lagi pedas, buleh masuk cili api ikut suka hati. ~~~~dapat dari my resepiSee More
daging masak palembang
Posted by
joenna
|
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment