RSS

roti naik


BAHAN A
YIS 11 GRM
...AIR SUAM 1/2 CWN
GULA 1 SUDU BESAR
TEPUNG 1 SUDU BESAR
***SATUKAN BAHAN A DAN BIARKAN YIS NAIK

BAHAN B
2 SUDU BESAR MARJERIN PLANTA / MENTEGA DICAIRKAN

BAHAN C (kalau nak masuk inti saya kurangkan gula 1/2 cwn je)
1 CWN GULA DILARUTKAN DGN 1/2 CWN AIR PANAS (GULA BOLE DIKURANGKAN) UTK DIJADIKAN SIRAP GULA (KLU RASA MCM KURANG CECAIR BOLE TMBH 1/4 CUP LG AIR)

BAHAN D
3 CWN TPG GANDUM + 1 CWN TEPUNG GANDUM

CARA2NYA
1 - MULA2 BUAT DULU AIR SIRAP COZ KITA NK GUNAKAN AIR TU, DGN SUHUNYA SUAM.
2 - MASUKKAN 3 CWN TEPUNG KE MANGKUK ADUNAN, BUATKAN LUBANG DITGH TEPUNG
3 - ADD BAHAN A,BAHAN B & C DAN JUGA PASTE PANDAN...DAN ULI TEPUNG.
4- BAKI TEPUNG YG 1 CWN TADI BOLE DIGUNAKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEMASA MENGGULI ROTI..BUAT HINGGA ADUNAN X MELEKAT DI TNGN.
5 - BIARKAN ADUNAN NAIK
6 - BILA ADUNAN DH NAIK ULI IKUT SUKA DAN SUSUN DI LOYANG...(TAK PERLU TUMBUK..HNY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...SUSUN SETIAP DOH RAPAT2 ANTARA 1 SAMA LAIN..BILA NAIK KALI KE2 DIA AKAN NAIK TINGGI
7 - SUSUN DI DLM LOYANG DAN BIARKAN ROTI NAIK SEKALI LAGI. (LEBIH KURANG 30 TO 40 MINS)
8 - BAKAR SUHU 180'C SELAMA 20-30 MINS ..Kalau kukus 15 minit je...
9 - KELUARKAN DR OVEN DAN BOLE SAPU MARJERIN

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment