RSS

kek sponge..

265 gm tepung gandum
400 gm gula
65 gm cocoa pwdr
7 gm baking pwdr
3 gm baking soda
5 gm garam
3 bj telur
235 ml susu segar
120 ml minyak zaitun
15 ml esen vanila

Cara2..

1. A - Dlm sebuah mangkuk, satukn tepung, gula, cocoa powder, baking pwdr, baking soda n garam, sebatikn.
2. B - Dlm sebuah bekas yg lain pula, cmprkan telur, susu, minyak n esen vnla, pukul sebati. Satukan A n B, pukul hingga sebati.
3. Masukkn adunan dlm loyang yg telah dsediakn. Bakar selama 35 mnt ato shingga masak.
4. Setelah masak, biarkn kek dlm loyang slama 10 mnt br dletak atas redai kek n sejukkn.
5. Setelah kek sejuk belah kek secara melintang sbnyk 2 ato 3 keping.
6. Letak kek lapisan ptama (dasar) d atas kek board, sapukn d atas kek td dgn whipping cream kemudian letakkn filling d ats whipping cream n d ikuti dgn kek lapisan ke dua.
7. Ulang proses yg sama d ats kek lapisan ke dua td n d akhiri dgn menutup filling dgn kek lapisan ke tiga (bahagian ats sekali).
8. Baki whipping cream, sapukn kseluruhan pmukaan kek, hias mgikut kesukaan msg2. Baki filling td bole la d letakkn dpermukaan kek sbgi hiasan.

Tiramisu topping..

250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cwn gula halus
1 sdb srbk nescafe - dbancuh dgn 1 cwn air panas
serbuk koko utk hiasan

Cara2nya..

1. Bancuhkan nescafe dgn 1 cwn air pns td.
2. Satukn gula, cream cheese n whipping cream. Pukul adunan smpi kembang n gebu.
3. Potong kek pd 2 bhgn. Susun 1 bhgn dlm bekas, tuangkn 1/2 bhgn bancuhan nescafe ke ats kek.
4. Kemudian sapu pula 1/3 bhgn adunan cream cheese n whipping cream td ats kek.
5. Susun lg bhgn yg slbhnya. Ulang smpi habis kemudian ttp dgn cling film n smpn dlm icebox.
6. Hiaskn dgn srbk koko bila masa nk mghdngknnya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment